Nagyvilág

Őrizetbe vettek egy vietnami bloggert

"Az állami szolgáltatásokba vetett bizalom csökkentésére alkalmas rossz tartalom és téves információk" terjesztése - ez ellene a vád.

A Hong Le Tho nevű 65 éves férfit Ho Si Minh-városban vették őrizetbe szombaton. Legalább három éve működő, főleg társadalmi és politikai kérdéseket feszegető, vietnami, angol és francia nyelvű internetes naplója, amelynek címe Térburkoló munkás, azóta elérhetetlen. Hong Le Tho sok cikke meglehetősen Kína-ellenes, tükrözve ezzel a vietnami társadalom jelentős részének érzéseit a nagy északi szomszéd iránt.

Kínának és Vietnamnak már régóta több területi vitája van egymással a Dél-kínai-tengeren. A vietnami vezetés azonban nagyon kényes azokra a belföldi bírálatokra, amelyek a nemzetközi konfliktus rendezését célzó erőfeszítéseit érik, a hatóságok rendszeresen szétverik a Kína-ellenes tüntetéseket, és őrizetbe veszik azok szervezőit.

Vietnamban nem működhetnek magántulajdonban lévő médiumok, minden újság, tévé, rádió állami kézben van. Vietnamot gyakran éri nemzetközi bírálat a politikai másként gondolkodással szembeni intoleranciája miatt. Emberi jogi szervezetek szerint a hatóságok rendszeresen őrizetbe vesznek rendszerbíráló ügyvédeket, bloggereket, más ellenzéki aktivistákat. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet úgy tudja, hogy jelenleg legalább 34 blogger van börtönben Vietnamban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik