Nagyvilág

A nyugdíjasok is megszenvedik a harcokat

A szakadár „népköztársaságokba” már nem küld pénzt az ukrán állam. Sokan csak a humanitárius szervezetek segítségével élik túl a helyzetet.

Több százezer nyugdíjas nem kapta meg ellátását a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai térségben – tudósít az MTI. A kijevi vezetés még november elején döntött úgy, hogy a lázadó kézen lévő területek költségvetési támogatását leállítja. Csütörtökön az állami postai szolgáltatást is leállították a térségben.

A térségben élő több mint 650 ezer nyugdíjasnak át kell mennie az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló területekre, hogy bármennyi esélyük legyen nyugdíjuk kifizetésére, ehhez azonban adminisztratív akadályokat is le kell küzdeniük. Ebben a helyzetben már a nyerészkedők is megjelentek, akik nyolcezer forintnyi hrivnyáért segítenek olyan fiktív lakcímet szerezni, mellyel az emberek hozzájuthatnak a nyugdíjukhoz. Ez a teljes, 27500 forintnyi átlagnyugdíjhoz mérve jelentős összeg.

A francia AFP tudósítója szerint csütörtökön a donyecki pályaudvaron több százan álltak sorba, hogy elutazzanak elintézni a szükséges papírokat. De nagyon sokaknak pénzük sincs erre. Jevhen Sibalov, a Kelet-Ukrajnában lakókat segítő Felelős Állampolgárok nevű civil szervezet önkéntese azt mondta, sokan a legfontosabb gyógyszerekhez sem jutnak hozzá. Többek csak a humanitárius szervezetek segítségéből tudják fenntartani magukat, rengeteg idős ember koldulni kényszerül.

A 76 éves Tetyána Szolovjeva arra panaszkodott, hogy már szomszédai sem tudják segíteni, ők sem kapják meg bérüket. „Hagynak minket meghalni. Senki sem tudja megmondani, mikor lesz vége” – nyilatkozta az idős nő.

Kelet-Ukrajna egyes területein az oroszbarát szakadárok „népköztársaságokat” kiáltottak ki, melyek semmilyen elismertséggel nem bírnak. Területükön hosszú hónapok óta fegyveres összecsapások zajlanak a szeparatisták és az ukrán hadsereg katonái közt. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint a szakadárokat támogató Oroszország felelős az elszakadni akaró területen eluralkodott humanitárius katasztrófahelyzetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik