Nagyvilág

Modernkori rabszolgatartás Angliában

10 és 13 ezer fő között becsüli egy felmérés azok számát, akiket rabszolgaként dolgoztatnak Nagy-Britanniában. Ez négyszerese annak, amit előzőleg feltételeztek – írja a Guardian.

Először készítettek hivatalos felmérést Angliában a modernkori rabszolgaságról. A felmérésbe belevették a prostitúcióra, házimunkára, mezőgazdasági és ipari, valamint halászati munkára kényszerítetteket egyaránt. A kormányt sokkolták az adatok, a jelenség teljes felszámolására törekednek.

Ahhoz, hogy szembeszállhassunk a modernkori rabszolgasággal, mindenekelőtt el kell ismerni a létezését – mondta a brit belügyminiszter. A felmérést rendőrségi és határőrségi, valamint civil szervezetek adataiból állították össze. Törvényt készítenek elő az áldozatok hatékonyabb védelmére. A határőrség különleges egységeket állít fel, akik a kikötőkben és repülőtereken kiszűrik a potenciális áldozatokat.

Egy nemzetközi jogvédő szervezet szakértője azt mondta, a kormány stratégiája nem biztos, hogy elégséges, a rabszolgatartók ugyanis azzal élnek vissza, hogy a dolgozók tartanak tőle: ha elvesztik munkaviszonyukat, kitoloncolják őket a szigetországból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik