Nagyvilág

Békemenet volt Észak-Koreában is

Szerintük az Egyesült Államok a faji diszkrimináció melegágya, ezért vonultak utcára a hatalompárti demonstrálók.

Miután az ENSZ az emberi jogok semmibe vétele miatt elítélő határozatot hozott az ázsiai diktatúrával szemben, válaszul utcai felvonulást szerveztek Phenjanban az Amerikai Egyesült Államok ellen. A megmozdulás ürügyéül az szolgált, hogy felmentettek egy rendőrt, aki agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert Fergusonban. „Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Amerika valójában az emberi jogok tundrája, ahol nyíltan folyik szélsőséges faji diszkrimináció” – idézte az eseményen felszólaló külügyminisztériumi szóvivőt a Koreai Központi Hírügynökség.

 Fotó: Koreai Központi Hírügynökség

Az ENSZ a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítaná az észak-koreai emberi jogi visszaélések felelőseit, élükön Kim Dzsong Unnal. A határozat kiindulópontja az a februári jelentés volt, mely fogolytáborok működtetéséről, százezres nagyságrendű bebörtönzöttről, módszeres kínzásról, éheztetésről, nemi erőszakról és gyilkosságokról szól.

Észak-Korea hivatalos álláspontja szerint az Egyesült Államok politikailag motivált erőfeszítéseket tesz az ország vezetőjének eltávolítására. Az ENSZ-határozat támogatóit „katasztrofális következményekkel” fenyegették meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik