Nagyvilág

A pápa szerint véget kell vetni a fundamentalizmusnak

Törökországba látogatott az egyházfő. Bírálták, hogy Erdogannal az új, ezer szobás fényűző elnöki palotában találkozott.

A fundamentalizmus minden formájának véget kell vetni – mondta Ferenc pápa pénteken Törökországban, háromnapos útja kezdetén. Az egyházfő szerint az éhség és a szegénység ellen kell harcolni, a katonai beavatkozás önmagában nem elég az iszlamista milíciák megállításához.

Ferenc pápa szerint a terroristák erőszakos cselekedetei nem hagynak aláb Törökország déli szomszédjainál, Irakban és Szíriában, ahol a dzsihádisták iszlám kalifátust kiáltottak ki és mindazokra törnek, akik nem követik ultraradikális vallásértelmezésüket. A nemzetközi törvények betartása mellett kötelessége a világnak megállítani az igazságtalan agresszort – mondta a pápa.

Az egyházfő a vallások közti párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet, mint annak a módjára, hogy véget vessenek a fundamentalizmus minden formájának, ami aláássa az emberi méltóságot és visszaél a vallással.

Törökország is csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok vezette koalícióhoz, mely az Iszlám Állam felszámolását tűzte ki célul – idézi fel a Reuters. Noha a frontvonalban nincsenek ott, támogatják a szíriai ellenzéket. Kétmillió menekültet fogadtak be Szíriából, köztük ezrével vannak keresztények. A török keresztény populáció létszáma csökkent az elmúlt évszázadban, a kisebbségi csoportok tartanak attól, hogy Erdogan vezetése alatt csökken a tolerancia az országban

Ferenc pápa hangsúlyozta látogatásán, hogy minden állampolgárnak – legyenek muszlimok, zsidók vagy keresztények – egyenlő jogokkal és kötelességekkel kell bírniuk. A pápa szombaton Isztambulba utazik, ahol az ortodox keresztények vezetőjével, Bartolomaiosz pátriárkával találkozik. A látogatás célja, hogy szorosabbra fonják a kapcsolatot a nyugati és keleti kereszténység között.

Némi vitát váltott ki, hogy a visszafogott életmódjáról ismert Ferenc pápa Erdogan elnökkel a kiugróan fényűző, ezer szobás új elnöki palotában találkozott, ráadásul az első vendége volt az épületnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik