Nagyvilág

Hihetetlen kincsek voltak Hitler műgyűjtőjénél

Közzétette a Gurlitt-örökség részletes tartalmát a berni Szépművészeti Múzeum: többek közt Cézanne, Manet, Monet és Picasso a listán.

A múzeum honlapján – www.kunstmuseumbern.ch – elérhető lista azokat a műalkotásokat – többek között Paul Cézanne, Édouard Manet, Claude Monet, Pablo Picasso és Marc Chagall műveit – tartalmazza, amelyeket a néhai Cornelius Gurlitt müncheni lakásában és salzburgi házában találtak 2012-ben.

Rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték

A lista “munkadokumentum”, azaz egyelőre nem minden részletében feltétlenül pontos vagy teljes, az átláthatóság jegyében mégis fontosnak tartották, hogy mielőbb közzétegyék a pillanatnyilag rendelkezésükre álló információkat – olvasható a múzeum honlapján elérhető közleményben, amely szerint amint újabb ismeretek birtokába jutnak, kiegészítik és precízebbé teszik a dokumentumot.

Cornelius Gurlitt apjától, az Adolf Hitler kedvelt műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlittól örökölte az egymilliárd euró körüli értékűre becsült rejtélyes festménygyűjteményt, amelynek egy részét a nácik rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték meg egykor.

Új jelentkező az örökségre

A berni Kunstmuseum hétfőn írt alá szerződést arról, hogy az idén májusban elhunyt Cornelius Gurlitt végakaratának megfelelően átveszi a gyűjteményt. A német szövetségi kormánnyal és Bajorországgal kötött megállapodás szerint ugyanakkor a gyűjteményből csak azok a darabok kerültek Bernbe, amelyek minden kétséget kizáróan jogosan jutottak a Gurlitt család birtokába. A nagyjából 500 kétes eredetű kép Németországban maradt, amíg a tulajdonviszonyokat tisztázzák.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy néhány nappal ezelőtt Cornelius Gurlitt egyik unokatestvére is bejelentette igényét az örökségre. A berni múzeum erre hivatkozva írja azt csütörtöki közleményében, hogy a festményeket egyelőre a hagyatéki gondnok kezeli, így intézményük csak korlátozott hozzáférésre jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik