Nagyvilág

Gondolkodás nélkül lőttek agyon a rendőrök egy 12 évest

Nyilvánosságra hozta a clevelandi rendőrség a játszótéren játékfegyvert lóbáló fiú megöléséről készült felvételt.

A rendőröket egy járókelők hívta ki az amerikai Cleveland városában található játszótérre, miután aggódni kezdett egy pisztolyt lóbáló gyerek miatt. A segélyhívóra érkezett hívásban a betelefonáló közölte: könnyen lehet, hogy csak egy játékfegyverről van szó, de az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint ezt a kiküldött két járőrrel nem közölték. Egyikük pedig lelőtte a gyereket, aki a kórházban belehalt sebesülésébe.

A szombaton történt, nagy felháborodást kiváltó esetet rögzítő videót szerdán hozta nyilvánosságra a clevelandi rendőrség, a megölt 12 éves fiú családjának kérésére. Azon látni, hogy a 26 éves újonc rendőr, Timothy Loehmann alig pár másodperccel megérkezésük után már le is lőtte Tamir Rice-t.

Az esetről szóló első hírekben az szerepelt, hogy a rendőrök felszólították a fiút, hogy emelje fel a kezét, de a gyerek az övében lévő pisztoly felé nyúlt és ezért lőttek. A pisztolyról csak ezután derült ki, hogy nem valódi fegyver, hanem egy műanyag lövedékeket kilövő, sűrített levegővel működő úgynevezett „airsoft”pisztoly. A játékfegyver csövén a helyi szabályok szerint egy rikító narancssárga jelzésnek kellett volna lennie, hogy ne lehessen összetéveszteni egy valód pisztollyal, de az el lett távolítva.


Az airsoft pisztoly, ami Tamir Rice-nál volt, amikor a rendőrök lelőtték
Fotó:WKYC 

Olvasói sztorik