Nagyvilág

Száznál is több török dzsihádistát öltek meg eddig

Az Iszlám Államhoz csatlakozott mintegy hatszáz török állampolgár közül több mint százzal végeztek eddig a dzsihadisták ellen harcoló erők.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hírszerzési forrásokra hivatkozva bejelentette, a hatóságok eddig mintegy hétezer külfölditől tagadták meg a belépést Törökországba, attól tartva, hogy csatlakozni akarnak a szomszédos országokban tevékenykedő radikális csoportokhoz. Hasonló okból legalább ezeregyszáz külföldi állampolgárt utasítottak ki az országból.

A külügyminiszter szerint fontos lenne, hogy az Európai Unió tagországai hírszerzési információkat osszanak meg Törökországgal, ha tudomásukra jut, hogy egy állampolgáruk az Iszlám Államhoz szándékozik csatlakozni.

Októberi adatok szerint a külföldi harcosok száma Szíriában meghaladhatja a 16 ezret. Közülük több mint kétezren európai útlevéllel rendelkeznek, az Egyesült Államokból pedig mintegy 130-an utaztak vagy próbáltak meg eljutni Szíriába. A növekedés oka az Iszlám Állam és más radikális csoportok eredményes toborzó tevékenysége, valamint az, hogy a konfliktus helyszíne viszonylag könnyen megközelíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik