Nagyvilág

Orosz békefenntartókat akarnak Ukrajnába az orosz szakadárok

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságának vezetése azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy küldjön "békefenntartó kontingenst" Ukrajnába.

A “népköztársaság” sajtóosztályának honlapján megjelentetett közlemény szerint a Donyeck megyei szakadárok “parlamentjének”, az úgynevezett népi tanácsnak az elnöksége követeli: haladéktalanul hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvizsgálják “Oroszország képviselőinek részvételével egy békefenntartó kontingens beavatkozásának kérdését a korábban elért megállapodások teljesítésének ellenőrzésére, valamint a térségben kialakult szociális és humanitárius helyzet rendezésére”.

A szakadárok szerint az ukrán kormány cselekedetei “humanitárius katasztrófát és szociális genocídiumot” eredményeztek Kelet-Ukrajnában.

Közben az amerikai hadsereg egyik magas rangú vezetője – akinek szavait az Unian.info idézte – arról beszélt, Oroszországnak megvan a képessége, hogy inváziót indítson Ukrajna ellen. Frederick Ben Hodges nem bocsátkozott konkrétumokba, de szerinte Moszkva már demonstrálta, hogy megvan a katonai potenciálja egy ilyen lépéshez. Ukrajnában korábban már több állami vezető jelezte, orosz oldalról minden készen áll egy esetleges támadáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik