Nagyvilág

Iszlamistákat kerestek Bulgáriában

Házkutatásokat tartottak egy mecsetben és negyven további helyszínen kedden a hatóságok Bulgáriában radikális iszlamistákat keresve - közölte a bolgár államügyészség.

Az akciók fő célja az volt, hogy elfogjanak egy terrorizmussal és háborúra uszítással gyanúsított helyi muzulmán vezetőt. A bolgár közszolgálati rádió híradása szerint a rendőrség legalább öt embert őrizetbe vett és kihallgatott, köztük Ahmed Musza Ahmedet, a dél-bulgáriai Pazardzsik imámját, aki az ügy legfőbb gyanúsítottja és akit korábban már elítéltek radikális iszlám terjesztéséért. Amennyiben az imámot radikális iszlám tanok terjesztésében bűnösnek találja a bolgár államügyészség, akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. Ahmed jelenleg szabadlábon védekezhet.

A bolgár média szerint az imámot azzal gyanúsítják, hogy olyan közösségi médiaüzenetek terjesztésében vett részt, amelyek az Iszlám Államhoz történő csatlakozásra buzdították az olvasókat.

A hatóságok közölték, hogy a házkutatásokat a nemzetbiztonsági szolgálat és a belügyminisztérium tisztségviselői kedd reggel Plovdiv, Szmoljan, Aszenovgrad, Haszkovo és az említett mecset városában, Pazardzsikban tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik