Nagyvilág

Orbán: „Volt már közös határunk a Szovjetunióval és nem voltunk tőle boldogok”

Az ország érdeke, hogy Magyarország és Oroszország között mindig legyen valami – mondta Litvániában a magyar kormányfő.

Elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások és a kormány megszavazta azt az összeget, amely ahhoz szükséges, hogy a magyar katonák részt vehessenek a litvániai hadgyakorlaton – mondta Orbán Viktor vasárnap Vilniusban újságíróknak, miután megtekintette a litván fegyveres erők napja alkalmából rendezett katonai felvonulást. Az eseményen magyar katonák is részt vettek.

Orbán elmondta: a részvétel egy hadgyakorlaton mindig komoly kiadással jár és ebben az esetben is több százmillió forintról van szó, de a jelenlegi helyzetben, amikor „az egész térség feszült és ideges”, a költségvetési szempontokat meg kell változtatni.

 Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A magyar katonák Litvániában részt vettek az Iron Sword 2014 elnevezésű NATO-hadgyakorlaton, december közepéig pedig a Baltic Training 2014 keretében téli kiképzéseken vesznek részt. A miniszterelnök szerint a részvétel „részben katonabecsület kérdése”, másrészt a katonáknak is szükségük van arra, hogy nemzetközileg összemérjék erejüket.

Orbán az ukrajnai helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy az ország történelmi tapasztalataiból kell kiindulni: „az országnak korábban volt közös határa a Szovjetunióval és nem voltunk tőle boldogok” – fogalmazott. Szerinte az ország érdeke, hogy „Magyarország és Oroszország között mindig legyen valami, ez a szuverén Ukrajna lehet” – idézi a kormányfő szavait az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik