Nagyvilág

Százmilliókat kaszál a francia elnök kitálaló exe

Várhatóan 1,3-1,7 millió eurót (400-520 millió forintot) keres sikerkönyvével Valérie Trierweiler - közölte szerdán a volt francia first lady könyvkiadója.

A szeptemberben megjelent Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című könyv, amelyben Francois Hollande volt élettársa a francia államfővel való kapcsolatáról és az Élysée-palotában folytatott életéről “tálalt ki”, az egyik legkelendőbb könyv Franciaországban.

Laurent Beccaria, az Arenes kiadó igazgatója az Europe 1 rádiónak arra a kérdésére, hogy helytálló-e az a sajtóban napvilágot látott értesülés, amely szerint a franciaországi értékesítés 1,3-1,7 millió eurót hoz a volt first lady konyhájára, kijelentette: “Az adózás előtti bevétel körülbelül ekkorára rúg”.

Az interjúban a kiadó elmondta: valósággal sokkolta, amikor elolvasta azt a részt, amelyben Trierweiler azt írta, hogy Hollande nem szereti a szegényeket, “fogatlanoknak” nevezi őket.

Nőt így még nem aláztak meg nyilvánosan

A kiadó közölte: nem akarta cenzúrázni a könyv egyetlen fejezetét sem. “Csak az javasoltam, hogy kurtítson vagy bővebben fejtsen ki egyes, az elnöki hivatalban látott dolgokra vagy Francois Hollande jellemrajzára vonatkozó részeket, de nem kértem, hogy bármit is finomítson a szövegen”.

Valérie Trierweiler “jól van” – mondta Beccaria. “Úgy érzi magát, mint amikor valaki végre kimondta, amit ki kellett mondani. Először őt bántották meg. “Nőt még nem aláztak így meg nyilvánosan, kommünikében adva ki az útját”.

A kötetben a politikai újságírónő a Francois Hollande-dal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe.

A 49 éves újságíró azonban ezért elsősorban az elnököt okolja, akit nem túl hízelgő színben mutat be: a hatalom birtoklásától cinikussá vált emberként írja le. Ez az első olyan könyv, amely egy hivatalban lévő francia elnök politikáját a magánéleti problémáinak tükrében magyarázza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik