Nagyvilág

Putyin 10 éve készül az ukrán válságra

Az orosz elnök egykori tanácsadója szerint, volt főnöke nem csupán Ukrajnát kívánja destabilizálni, hanem a 70 éve kialakult globális játékszabályokat akarja átírni.

Oroszország és Ukrajna háborújának a lényege az, hogy Putyin valójában a világgal háborúzik, és meg akarja változtatni a globális játékszabályokat. Az Ukrajna ellen indított háborút legalább egy évtizede készítették elő – mondta az Európai Parlament liberális frakciója által szervezett rendezvényen Andrej Illarionov, a washingtoni székhelyű Cato Intézet tudományos főmunkatársa, aki 2000 és 2005 között Putyin gazdasági tanácsadója volt.

Grúziában megállították Putyint

Illarionov – valamint a rendezvényen szintén felszólaló Andrej Piontkovszkij orosz politikai elemző is – felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz vezetés agresszív fellépéséből a világ “ízelítőt” kapott már a 2008 nyári orosz-grúz háború során. Akkor – mondta Illarionov – a Tbiliszi elfoglalására parancsot kapott orosz katonákat csak az állította meg, hogy az Egyesült Államok jelentős katonai erőt helyezett készültségbe, illetve bizonyos erő-átcsoportosítást hajtott végre. Szerinte ha a Nyugat ezt tette volna idén tavasszal is, az ukrajnai orosz agresszió láttán, akkor most talán nem folyna háború Ukrajnában.

Illarionov úgy véli, hogy Putyin – illetve az általa nagyrészt “agymosott és zombi gondolkodásúvá tett” Oroszország – terjeszkedő törekvéseivel nem szabad kompromisszumot kötni, mert az önfeladással lenne egyenlő, hanem fel kell venni a kesztyűt.

Nukleáris zsarolás is jöhet

A “putyinizmus” megállításához szükséges eszköztárat áttekintve szólt a gazdasági eszközökről és az Oroszországtól való energiafüggés visszaszorításának fontosságáról. Szintén kiemelte az információs – pontosabban orosz részről dezinformációs – hadviselés fontosságát, az orosz állam által folytatott nemzetközi propaganda-hadjárat súlyát.

Az egykori orosz elnöki tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva a nukleáris zsarolás eszközétől sem riad vissza, és hogy az új orosz katonai doktrína nem zárja ki a “megelőző” jellegű nukleáris csapás lehetőségét olyan államokkal szemben sem, amelyek nem rendelkeznek nukleáris fegyverekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik