Nagyvilág

Putyin: Magyarország az egyik legfontosabb partnerünk

Szijjártó Péter eközben arról beszélt Moszkvában, hogy Magyarország Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett áll ki.

Vlagyimir Putyin orosz államfő Oroszország egyik legfontosabb politikai és kereskedelmi partnerének nevezte Magyarországot. Moszkva osztja Budapest szándékát a párbeszéd erősítésére és közös, nagyszabású beruházások megvalósítására – mondta az elnök az Oroszországba akkreditált külföldi – köztük a magyar – nagykövet megbízólevelének átadásán.

Putyin arról is beszélt, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal a belső ügyekbe való beavatkozás kizárása és az egyenjogúság elve alapján. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Amerikára különös felelősség hárul a nemzetközi biztonság és stabilitás fenntartásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Moszkvában tartózkodik, ahol Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is tárgyal. A tárcavezető azt mondta, Európának és Oroszországnak is az egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló pragmatikus együttműködés az érdeke. Szijjártó hozzátette, hogy Magyarország azt szeretné, ha az ukrán válság mielőbb, tárgyalásos úton rendeződne és hangsúlyozta, hogy Ukrajna területi egységét és szuverenitását támogatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik