Nagyvilág

NATO-főtitkár: Oroszország vonja vissza csapatait

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden elítélte az Ukrajna keleti részében és az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapaterősítést, és katonái visszavonására szólította fel Moszkvát.

Stoltenberg szerint az észak-atlanti szövetség orosz katonák, felszerelések, páncélosok, tüzérségi fegyverek és légvédelmi rendszerek mozgását észlelte Kelet-Ukrajna területén. Ez az Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadárok és a kijevi kormány közötti szeptemberi minszki tűzszüneti egyezmény megsértését jelenti – mondta.

Emellett “a határ orosz oldalán is komoly csapaterősítés történik (…) Felszólítjuk Oroszországot, hogy vonja vissza a csapatait” – közölte a NATO-főtitkár, aki az Európai Unió tagállamainak védelmi minisztereivel tanácskozik kedden Brüsszelben.

A moszkvai külügyminisztérium az előző héten határozottan tagadta az orosz fegyverek és csapatok kelet-ukrajnai jelenlétéről szóló híreket. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő arra reagált, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői azt állították, orosz harci eszközökből, harckocsikból, légvédelmi rendszerekből, tüzérségi és harci alakulatokból álló konvojok jutottak el a kelet-ukrajnai térségbe az oroszbarát szeparatisták támogatására. Az EBESZ állítását Philip Breedlove tábornok, a NATO európai főparancsnoka is megerősítette.

 

Hétfőn az ukrán belügyi tárca vezetője a helyi INSIDER nevű hírportálnak azt mondta: Ukrajna “elméletileg” a küszöbén áll egy újabb nagyszabású orosz támadásnak. Avakov szerint Donyeck és Luhanszk megyék területén az elmúlt hetekben mintegy hétezerre növekedett az ott tartózkodó orosz katonák száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik