Nagyvilág

A magyar tüntetéssel van teli a világsajtó

A BBC, az AP és a Reuters hírügynökség, az amerikai ABC, a német Focus Online és a svájci Neue Zürcher Zeitung is foglalkozott a hétfői demonstrációkkal.

A BBC beszámolója tízezres tömegről ír a budapesti demonstráció kapcsán, hozzátéve hogy legalább 20 másik magyar városban is tartottak tüntetést, valamint Londonban, Berlinben és Stockholmban is.

A cikk szerint a tömeg a miniszterelnök lemondását követelte; az vitte az utcára az embereket, hogy Orbán Viktor korrupt közszolgálati tisztviselőket alkalmaz, és túlságosan Moszkva-barát politikát folytat.

Az AP hírügynökség jelentésére hivatkozva az amerikai ABC azt írta, hogy a több mint tízezres tömeg többek közt azt kifogásolta, Orbán Viktor visszautasította az amerikai kitiltási botrány egyetlen eddig ismert szereplőjének, Vida Ildikónak a leváltását. Idézik Nemes Balázst, az egyik szónokot, aki azt mondta: “Nem egy kormányt temetünk, hanem egy rendszert!”

A Reuters hírügynökség tudósításában felidézi, hogy korrupciós vádak miatt hat személy ellen beutazási tilalmat léptetett életbe az USA, és hogy egyikük a NAV vezetője. A tüntető tömegből az Orbán, takarodj!, a Bűnőzöknek nem adózunk!, és az Európa, Európa! skandálásokat idézték

A német Focus Online is az oroszbarát külpolitikát és a korrupciós ügyeket emelte ki, mint a Közfelháborodás napjának mozgatórugóit. A svájci Neue Zürcher Zeitung kitért a kitiltási botrány mellett az internetadó tervére és az ellene tartott tüntetésekre.

A hétfő esti, Parlament előtti állóháborúba torkolló tüntetésről szóló tudósításunkat ide kattintva találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik