Nagyvilág

Ukrán nacionalista és radikális szervezeteket tiltottak be Oroszországban

Ukrán nacionalista és radikális szervezeteket minősített szélsőségesnek az orosz legfelsőbb bíróság és betiltotta tevékenységüket Oroszországban.

A legfelsőbb bíróság a radikális ukrán Jobboldali Szektort, az Ukrán Nemzetgyűlés – Ukrán Népi Önvédelem (UNA-UNSZO) nevű nacionalista szervezetet, az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA), a Sztepan Bandera ukrán nacionalista politikus nevét viselő Trizub csoportot, valamint a Bratsztvo nevű ukrán politikai pártot tiltotta be – írja az MTI.

A vádhatóság szerint ezeknek az ukrán szervezeteknek a szélsőséges tevékenysége egyebek közt fenyegeti az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjait és területi egységét, sérti az emberi és állampolgári jogokat, valamint ártalmas az orosz társadalmi rendre és biztonságra nézve is. Az orosz ügyészség szerint a betiltott ukrán radikális szervezetek politikai és nacionalista, vallási alapon népszerűsítik az erőszakot, valamint “ismert terroristákat dicsőítenek, valamint nácikat és azok bűntársait” Ideológiájuk hangsúlyozott oroszellenességgel tűnik ki – olvasható az ügyészség hivatalos közleményében.

Oroszországban tavasszal büntetőeljárást indítottak Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor vezetője és Dmitro Korcsinszkij, a Bratsztvo politikai párt alapító vezetője ellen, mert Oroszország elleni fegyveres harcra szólítottak fel.

Korábban az amerikai FBI-hoz hasonlítható orosz Szövetségi Nyomozóbizottság büntetőeljárást indított az UNA-UNSZO több tagja ellen. Közöttük van Oleh Tyahnyibok, az ukrán Szabadság Párt elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik