Nagyvilág

Lőszer lett a putyini “segély”

Kizárólag lőszerek voltak az újabb, hetedik orosz "segélykonvojban", amelyik vasárnap lépett be Ukrajna területére. Donyeckben közben ismét kiújultak a harcok.

Az egyik kelet-ukrajnai tisztségviselő niylatkozata szerint a lőszerutánpótlás érkezésével magyarázható az, hogy megnőtt a fegyveres szakadárok aktivitása a térségben. A kirakodásban részt vevő emberek mondták azt, hogy a segélykonvojjal csak lőszerek érkeztek. “Csak töltényeket, aknákat és lövedékeket tartalmazó ládákat rakodtak ki. Semmilyen gyógyszer, élelmiszer vagy meleg holmi nem volt bennük. Csak lőszerek – kirakodták őket, majd visszaindultak” – fogalmazott az illetékes.

A több mint hetven teherautóból álló gépkocsioszlop az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon át érkezett Ukrajnába, elkerülve az ukrán határ- és vámvizsgálatot, akárcsak a korábbi konvojok, írja az MTI. A járműoszlop, miután áthaladt a határon a Luhanszktól nem messze lévő Izvarine településnél, két részre oszlott: 54 teherautó Donyeck, 20 Luhanszk felé vette az irányt.

Donyeckben a helyzet változatlan

A Reuters hírügynökség közben szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy Donyeck központjában robbanásokat és tüzérségi lövedékek becsapódásának hangját lehetett hallani, habár nem tisztázott, mi volt a célpont, vagy melyik fél kezdte a lövöldözést.

A szeptember 5-én kötött tűzszüneti megállapodás ellenére rendszeresek a fegyveres konfliktusok Kelet-Ukrajnában. Kijev szerint az orosz szakadárok újabb offenzívát készítenek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik