Nagyvilág

Dezertáltak Putyin tigrisei

A jelek szerint kínai területre tévedt az orosz elnök által tavaly szabadon bocsátott tigrisek közül a második, Usztyin nevű is, így már csak egy maradt muszkaföldön.

Az állami erdészeti hivatal helyi szakemberei megerősítették, hogy a júniusban útjára engedett Usztyin műholdas nyomkövetője orosz kollégáiknak olyan információkat továbbított, amelyek szerint a nagymacska Hejlungcsiang tartomány Hejhsziace szigetén tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy hat kilométerrel beljebb van az országhatártól – jegyezte meg Csiang Kuang-sun, a térségi Feline kutatóközpont igazgatóhelyettese.

Öt ragadózót mentettek meg

Az illetékes szakemberek a két szomszédos ország által megosztott, együttműködési területként kezelt szigetre indultak, hogy meggyőződjenek a tigris tényleges helyzetéről.

 
Fotó: Europpress Fotóügynökség 

Oroszországban körülbelül két éve öt nagytestű szibériai ragadozót mentettek meg, amelyekből Vlagyimir Putyin elnök az idén nyáron – ceremoniális körülmények közepette – hármat szabadon engedett.

Megtizedelte a csirkéket

Közülük az első határsértő, Kuzja állítólag október közepén öt csirkét elfogyasztott egy a határ menti övezetben lakó gazda udvarán, majd a környékbeli erdők felé vette útját. A kínai szakértők nem tartják kizártnak, hogy a 19 hónapos kölyöktigris a telet a kínai vadászterületeken vészeli át.

A hatóságok kezdettől arra figyelmeztették az ott lakókat, hogy ha egy mód van rá, garázdálkodása ellenére se háborgassák a ragadozót, amelynek tevékenységét a régióban különös figyelemmel kísérik. A Tajpingkuo természetvédelmi park illetékesei jelezték orosz partnereiknek, hogy mindent megtesznek az állat védelme érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik