Nagyvilág

Orosz gép hatolt be Észtország és Litvánia légterébe

Két F-16 típusú holland harci repülőgép "befogott", azaz közrefogott és egy ideig kísért egy orosz szállító repülőgépet, amely behatolt Észtország és Litvánia légterébe szerda este - jelentette be a holland védelmi minisztérium csütörtökön.

Az Iljusin típusú orosz gép Kalinyingrád felé kanyarodott el, miután észlelte, hogy befogták. Ez az orosz terület két NATO-tagállam, Lengyelország és Litvánia között terül el, nincs követlen kapcsolata az anyaországgal – írja az MTI.
A NATO a múlt hónapban közölte: csak az idén több mint száz hasonló befogást hajtott végre orosz gépeknél, háromszor annyit, mint 2013-ban, miután gyorsan nő a feszültség a Nyugat és Moszkva között az ukrajnai válság miatt. A Balti-tenger légterében különösen fokozódott az orosz aktivitás. A múlt hónapban Norvégia is F-16-osokat küldött a magasba, hogy nyomon kövessenek négy orosz bombázót.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haderő újjászervezése mellett döntött, amelyet meggyengítettek a Szovjetunió összeomlását követő gazdasági problémák. Azt azonban tagadja, hogy agresszív lenne a NATO irányában.Az Egyesült Államok vezette atlanti katonai szövetség fokozta éberségét azóta, hogy tavasszal kirobbant az ukrán válság. Csütörtökön nyolc észak-európai ország – köztük a semleges Svédország és Finnország – elhatározta, hogy fokozza az együttműködést a hírszerzés és a légierő kiképzése területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik