Nagyvilág

Cameron újabb szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben

A brit kormányfő szerint Oroszország tettei elfogadhatatlanok Kelet-Ukrajnában, és újabb szankciókhoz vezethetnek az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről.

David Cameron pénteken canberrai sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, az oroszok rájönnek, hogy hagyniuk kell Ukrajnát szabad és független államként fejlődni, olyan országként, amely saját maga hozza meg döntéseit – írja az MTI.
A politikus állítja: amennyiben Oroszország kedvező hozzáállást tanúsít Ukrajna szabadságához, a szankciók véget érhetnek, ha viszont csak tovább ront a helyzeten, a büntetőintézkedések súlyosbodhatnak.

Ukrajna a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy orosz harci eszközökből, harckocsikból, légvédelmi rendszerekből, tüzérségi és harci alakulatokból álló konvojok jutottak el a kelet-ukrajnai térségbe az oroszbarát szeparatisták támogatására.

David Cameron a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport hétvégi csúcstalálkozójára érkezett Ausztráliába. A tanácskozáson várhatóan az ukrán válság is téma lesz.

Az üggyel kapcsolatban az új-zélandi látogatáson tartózkodó német kancellár pénteken azt mondta, nyugtalanítják a kelet-ukrajnai fejlemények. Angela Merkel nem zárta ki, hogy a csúcsértekezleten megbeszélésre kerül sor közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Olvasói sztorik