Nagyvilág

Ferenc pápa a terrorizmus visszaszorítására tett javaslatot

Az egyházfő szerint a szegénység és a munkanélküliség megkönnyíti a terrorszervezetek számára a tagtoborzást.

Ferenc pápa levélben szólította fel a G20-akat, hogy lépjenek fel a korrupció ellen, erőiket pedig a szegénység és a munkanélküliség felszámolására összpontosítsák, mert a gazdasági és szociális kirekesztettség megkönnyíti a terrorista szervezetek dolgát.

Az egyházfő a hétvégi, Ausztráliában megrendezendő G20 csúcstalálkozó résztvevőit arra kérte, védjék meg állampolgáraikat a pénzügyi rendszerben elkövetett visszaélésektől és a spekulációtól, mert ezek legalább annyira pusztítóak az emberekre nézve, mint a háborúk.

A pápa élesen bírálta azt a szemléletet, mely szerint a gazdasági tevékenység végső célja a lehető legnagyobb nyereség elérése. Szerinte a politikusoknak felelősséget kell vállalniuk a szegényekért és a peremre szorultakért. Igazságos, átlátható adórendszerre, az adócsalás leküzdésére és mindenki számára méltó foglalkoztatásra van szükség – mondta az egyházfő.

A terrorizmusra kitérve azt mondta, annak gyökerei a szegénységben, az alulfejlettségben és a peremre szorultságban keresendők. Az Iszlám Államot nem lehet kizárólag katonai eszközökkel visszaszorítani, azokra kell hatni, akik politikai támogatást nyújtanak nekik, illegális olajüzletekben vesznek részt és fegyvereket szállítanak – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik