Nagyvilág

20 százalék fölött a bevándorlók aránya Németorszégban

A 80 milliós országban 16,5 millió külföldi gyökerű személy él.

A német statisztikai hivatal meghatározása alapján azok minősülnek bevándorlónak, akik 1950 óta költöztek az országba, vagy Németországban született, de külföldi állampolgár. Közülük 9,7 millióan német állampolgárok, kisebbik részük, 6,8 millióan más ország állampolgárságával rendelkeznek.

A bevándorló származásúak aránya gyorsan emelkedik – írja az MTI a Destatis adatai alapján. Ez a nemzetközi vándorlásból adódó többletnek és a vizsgált rétegben tapasztalható magas születésszámnak tulajdonítható. Az utóbbi években a kilencvenes évek eleje óta tapasztalt legnagyobb bevándorlási hullám érte el Németországot, a bevándorló családokban sok gyerek születik.

Egy év alatt 3,6 százalékkal, 363 ezerrel emelkedett azok száma, akik külföldről költöztek Németországba, míg 4,2 százalékkal, 221 ezerrel azok száma, akik bevándorló családba születtek.

A külföldi gyökerű németországi lakosság a nyugati tartományokban és Berlinben koncentrálódik, a volt NDK területén csak 570 ezren élnek közülük, ami 3,4 százalékos arányt jelent.

A bevándorlók legnagyobb része, csaknem 70 százalék európai származású, közülük 36,6 százalék EU-tagállamokból érkezett. Országok szerinti bontásban a bevándorlók 12,8 százaléka török, 11,4 százalék lengyel és 9 százalék orosz.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik