Nagyvilág

A második világháború előtt eltűnt síelő holttestére bukkantak

Egy 70 vagy 80 éve a berchtesgadeni Alpok barlangjába zuhant síelő földi maradványait találták a meg Salzburg melletti Untersberg hegyen.

Georg Zagler salzburgi geológus és barlangász a hegy vízháztartását kutatva bő két hete bukkant a csontokra az 1600 méteres magasságban fekvő barlangban. Először állati maradványoknak hitte, de aztán régi sífelszerelés, köztük egy pár bakancs is előkerült.

A síbakancs alapján következtettek

A szerdán felszínre hozott maradványok több évtizede heverhettek a barlangban, a lábbeli kora alapján akár 70-80 éve.

A hatóságok elrendelték az orvosszakértői vizsgálatot, de erősen kétséges, hogy sikerül-e valaha is megállapítani a szerencsétlenül járt síelő személyazonosságát. Ha a síelő valóban hat vagy hét évtizede esett a nyílásba, akkor már nem lesz azonosítható DNS-nyom. Átvizsgálják a korabeli eltűntek adatait is, de lehet, hogy az áldozat külföldi volt.

Kihordhatta az esővíz a csontokat

Az első csontvázmaradványokat a barlang nyílásától 150 méterre találta meg Zagler, de még 250-300 méterre is hevertek csontok. A barlangász szerint valószínűleg az esővíz és az olvadó hó leve hordhatta szét – és moshatta beljebb a barlangba – a holttestet.

A salzburgi barlangász szerint az ismeretlen síelő 50 métert zuhanhatott a barlang nyílásától, egy szűkületnél akadt el, és bizonyára azonnal életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik