Nagyvilág

Lecsaptak az Iszlám Állam vezetőire

Több tucatniyan meghaltak egy iraki bombázásban, a terrorszervezet első embere is az áldozatok között lehet, de ezt még nem erősítették meg.

Egy Irak területén végrehajtott amerikai légicsapásban állítólag találat érte az Iszlám Állam (IÁ) radikális szunnita terrorszervezet több vezetőjét.

Az Al-Hadath televízióállomás szombat délutáni jelentése szerint a szóban forgó vezetők között van feltehetően a terrorszervezet első embere, Abu Bakr al-Bagdadi is. A tévé azt állította, hogy a légicsapásban több tucatnyian meghaltak, és Bagdadi sorsa nem ismert.

Iraki hivatalos biztonsági források egyelőre nem erősítették meg az al-Arabíja televízióhoz tartozó tévéállomás hírét. 

Ugyanakkor két szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, hogy az Irak nyugati részén lévő Anbár tartományban lévő Káim városában támadás ért egy házat, ahol az IÁ magas rangú vezetői tanácskoztak. Állításuk szerint a támadás után az IÁ fegyveresei kiürítettek egy kórházat a szíriai határ közvetlen közelében fekvő városban, hogy elláthassák a csapásban megsebesülteket. Helyi lakosok olyan híresztelésekről is beszámoltak, miszerint az Iszlám Állam Anbár-tartománybeli vezetője és helyettese életét vesztette.

A Reuters által megkérdezett amerikai tisztviselők nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy az Egyesült Államok közvetlenül Abu Bakr al-Bagdadira vadászik. Egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő annyit közölt a hírügynökséggel, hogy az IÁ egy konvoja, illetve több kisebb egysége ellen hajtottak végre légi támadásokat, de nem csaptak le a szélsőséges szervezet semmiféle gyűlésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik