Közélet

TEK-esek fogták el az Iszlám Államhoz tartó lányt

A tinédzser kész lett volna fegyveres harcot folytatni, illetve terrorcselekményeket elkövetni.

A 16 éves holland lányt a Budapest-Belgrád nemzetközi vasútvonalon, a kelebiai határszakaszon tartóztatták fel a rendőrök. A kamasz a testvére nevére kiállított hamis papírokkal próbálta igazolni magát. Szíriába próbált eljutni hazánkon keresztül.

Az adatok pontosításakor kiderült, hogy a tinédzsert a holland hatóságok eltűntként keresik, és körözési adatai közt az Iszlám Államhoz való csatlakozás gyanúját is feltüntették. A kiemelt biztonsági kockázat miatt a Terrorelhárítási Központ a lányt azonnal biztonságos helyre szállította, és lefolytatta a szükséges vizsgálatokat.

A TEK emberei kiderítették: a marokkói származású holland fiatal az elmúlt időszakban folyamatosan látogatott olyan közösségi oldalakat, melyeket a szélsőséges iszlamisták propaganda és toborzási céllal üzemeltetnek. Amikor feltartóztatták, világossá vált, hogy olyanokkal is sikerült kapcsolatba lépnie, akik segítségére lehettek volna a kiutazásban, majd később segítettek volna neki, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. A virtuális kapcsolati hálója alapján feltételezhető, hogy a fiatalkorú lány az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai nagyvárosok egyikében található, úgynevezett női központban kívánt letelepedni, és kész lett volna fegyveres harcot folytatni illetve terrorcselekményeket elkövetni.

Kedden a Terrorelhárítási Központ a felderített információkat és az elfogott lányt átadta a holland rendőrség hazánkba érkezett képviselőinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik