Nagyvilág

Szakácskönyvet is népszerűsített Szijjártó Azerbajdzsánban

A háromnapos bakui látogatás alatt jóval több dolog történt a külügyminiszterrel, mint amiről a magyar hírügynökség beszámolt. Diktátor és felesége szobrát is koszorúzta.

A Bors az Azertag hírportálon bukkant rá arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azerbajdzsáni látogatásán részt vett egy szakácskönyv bemutatóján. A könyvet a Hejdar Alijev Alapítvány adta ki, amit az ország korábbi elnökéről neveztek el, akit halála után fia, Ilham Alijev követett az ország élén. Puccsal megszerzett uralma alatt virágzott a korrupció, személyi kultuszt épített és fia hatalma sem hozott túl sok változást.

A szakácskönyvben hagyományos magyar ételek receptje is szerepel, az azeri hírportál szerint Szijjártó ezeket lelkesen ajánlotta, jelezve, hogy sok közös vonás van a két ország konyhája közt, a könyv olvasóinak pedig ismernie és szeretnie kell mind Magyarországot, mind Azerbajdzsánt.

 Azertag

Az azeri portál angol nyelvű verziójában tíz hír jelent meg Szijjártó háromnapos látogatásáról – fedezte fel az Origo. Szijjártó tiszteletét tette Hejdar Alijev, valamint felesége, Zarifa Alijeva szobrainál, ahol a delegációval együtt virágokat helyeztek el. Több miniszterrel találkozott, akikkel természetesen megállapították, hogy rengeteg lehetőség van a két ország együttműködésére. Az azeri külügyminiszter tájékoztatta az örményekkel szembeni hegyi-karabahi konfliktusról.

Az azeri állami olajcég vezetőjével is tárgyalt, aki az olajpénzek dollártízmilliárdjai fölött diszponál. A vállalatnak korábban Magyarországon is volt befektetése, de amikor a hitelminősítők bóvli kategóriába sorolták Magyarországot, kivonta az itteni pénzeket. Az azeri first ladyvel egyebek mellett arról tárgyaltak, hogy a Hejdar Alijev alapítvány támogatná egy rehabilitációs intézmény felépítését Budapesten fogyatékkal élő gyermekek számára. Szijjártó az azerbajdzsáni nyelvészeti egyetemen előadást is tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik