Nagyvilág

Nekiment a katalán miniszterelnök a spanyol kormánynak

Nem a Katalónia függetlenségéért síkra szálló mozgalmak önkéntesei, hanem az autonóm közösség hatóságai fogják levezényelni vasárnap az "alternatív" népszavazást - jelentette be pénteken Artur Mas katalán miniszterelnök, noha Madrid korábban arra szólította fel Barcelonát, hogy a katalán hatóságok tartsák magukat távol a referendumtól.

A katalán kormányfő ezzel a központi kormánnyal szembeni nyílt konfrontációt kockáztatja, ugyanis Rafael Catala spanyol igazságügy-miniszter csütörtökön azt mondta, hogy Madrid mindaddig nem akadályozza meg a véleménynyilvánító konzultációként értelmezhető “alternatív” voksolást, amíg a katalán kormány, a Generalitat nem vesz részt annak lebonyolításában.

Mas pénteki kijelentését azzal indokolta, hogy a régiónak joga van saját sorsáról döntenie, és nincs szüksége arra, hogy ezt a jogot “titokban” gyakorolja.

A november 9-re kitűzött “alternatív” népszavazást kedden alkotmányellenesnek nyilvánította a spanyol alkotmánybíróság. Mas azért hirdette meg korábban ezt a véleménynyilvánító konzultációt, mert a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek minősítették az eredeti népszavazási kezdeményezést is. A madridi központi kormány azonban úgy vélte, hogy az “alternatív” referendum is törvényellenes, mivel a katalánok ragaszkodtak az eredeti dátumhoz és a feltett kérdésekhez is.
“Nem fogjuk akadályozni az állampolgárokat véleménynyilvánítási szabadságukban” – mondta csütörtökön Catala, s kijelentése egybecseng a spanyol központi kormány azon erőfeszítéseivel, hogy elkerüljék a nyílt szembenállást Barcelonával.

Mindenesetre a Mossos d’Esquadra nevű regionális rendőrség csütörtökön közölte, vasárnapra ötezer tartalékosát mozgósította Katalóniában, és illetékesei kijelentették, megakadályozzák a népszavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik