Nagyvilág

Jövőre újraindítanak két reaktort Japánban

A Tokiótól ezer kilométerre lévő szendai reaktorokat várhatóan jövőre kezdik el újra működtetni, a helyi lakosság aggódik.

Ito Juicsiró, Kagosima prefektúra kormányzója  bejelentette: a Kyushu Electric Power által üzemeltetett szendai 1-es és 2-es létesítmények újranyitása elkerülhetetlen, írja az MTI. Előzőleg a prefektusi gyűlés, illetve az erőműnek otthont adó Szacumaszendai városának önkormányzata is rábólintott a reaktorok újbóli üzembe helyezésére annak ellenére, hogy a helyi lakosok aggodalmuknak adtak hangot az újraindítás miatt, mivel a régióban több aktív vulkán is található. A város 30 kilométeres körzetében található települések lakói eközben arra panaszkodtak, hogy nincs beleszólásuk a kérdésbe, holott egy esetleges baleset bekövetkeztekor ők ugyanúgy érintettek lesznek.

A Tokiótól ezer kilométerrel délnyugatra lévő szendai reaktorokat várhatóan jövőre kezdik el újra működtetni, addig a japán nukleáris szabályozó hatóságnak még bizonyos ellenőrzéseket el kell végeznie a létesítményeken. A fejlemény mindenesetre győzelem az Abe Sindzó vezette kormány számára, amely az atomenergia fontosságát hangoztatja, és a több mint három éve leállított ágazat újbóli beindítását sürgeti. A távol-keleti ország a 2011-es katasztrófa előtt energiaszükségletének 30 százalékát tudta fedezni atomenergiából.

Szeptemberben mintegy 16 ezren tüntettek Tokióban az atomreaktorok újraindítása ellen, és a közvélemény-kutatásokból is kiderül, hogy a lakosság többsége ellenzi azt.

Jelenleg Japán mind a 48 kereskedelmi célú reaktora üzemen kívül van azóta, hogy tavaly szeptemberben kötelező biztonsági ellenőrzés miatt bezárták a Fukuj prefektúrában lévő nukleáris komplexum két blokkját

Ajánlott videó

Olvasói sztorik