Nagyvilág

Jólétet ígér a romániai magyaroknak a jobboldali elnökjelölt

A tisztelet, a jólét Romániáját ígérte a magyaroknak Klaus Johannis, a romániai jobboldal államfőjelöltje, aki Victor Ponta kormányfővel mérkőzik meg az elnökválasztás másfél hét múlva esedékes második fordulójában.

Johannis szerint rendkívül rossz üzenete van annak, hogy a Victor Ponta által vezetett Szociáldemokrata Párt „közvetítők által frigyre lépett” a Nagy Románia Párttal (PRM). Arra utalt, hogy a szélsőségesen nacionalista PRM Victor Ponta támogatásáról kötött megállapodást a kormánykoalíció egyik kis pártjával. A Ponta kampányában gyakran elhangzó vádra reagálva, mely szerint Johannis Erdély elszakítására tör, kijelentette: „megengedhetetlen, hogy valaki 2014-ben olyan szövegekkel jöjjön, amelyek a 90-es évek Iliescu-korát, az etnikai uszítás korát jellemezték”.        

„Elnökként garantálom az igazságszolgáltatás függetlenségét, és vállalom, hogy nem hirdetek ki amnesztiatörvényt. (…) Nem fogok megkegyelmezni egyetlen korrupt politikusnak sem”  – jelentette ki Johannis, aki úgy vélte, Victor Ponta veszélyt jelent Romániára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik