Nagyvilág

Román elnökválasztás: Ponta és Johannis mehet „tovább”

Az exit poll becslések szerint Victor Ponta  és Klaus Johannis került a romániai elnökválasztás második fordulójába.

Több közvélemény-kutató cég készített exit pollt a román országos hírtelevíziók számára: ezek mindegyikénél Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök végzett az élen a leadott voksok 38,2-41,5 százalékával. A második helyre került Klaus Johannis az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjének támogatottságát 31-32,1 százalék közöttire becsülik.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,5-4,3 százalék körüli eredménnyel, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltjének országos támogatottsága a becslések szerint 0,5 százalékra tehető.

A harmadik helyért az exit polloknál nagy a “tolongás”, de a közzétett becslésekből az valószínűsíthető, hogy a kormányfő szövetségese, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök végzett a harmadik helyen 6 százalék körüli eredménnyel, míg a távozó Traian Basescu államfő által támogatott Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét a szavazók 5-6 százaléka, Monica Macovei független jelöltet pedig a voksolók 4-6 százaléka támogatta.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,5-4,3 százalék körüli eredménnyel, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltjének országos támogatottsága a becslések szerint 0,5-0,7 százalékra tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik