Nagyvilág

A nép döntött: továbbra is lehet fánkkal csalogatni a medvéket

Betiltotta volna a kegyetlennek tartott csalis, a csapdás és a kutyás vadászatokat Maine állam, de a polgárok leszavazták.

Népszavazáson vetették el az USA észak-keleti részén fekvő Maine állam polgárai azt a törvényjavaslatot, amelyik egy régi, kissé bizarr vadászmódszer használatát tiltotta volna be. A helyi vadászok, már hosszú ideje, előszeretettel csalogatják enyhén romlott fánkok, vagy más töltött tészták segítségével olyan helyre a feketemedvéket, ahol aztán könnyedén lepuffanthatják őket – írja a National Geographic.

Az szavazás eredménye egyértelműnek látszik: 54-46 százalék arányban győztek a tiltást elutasítók, de a végeredmény majd csak 20 nap múlva lesz hivatalos. A tiltás támogatói szerint a csalis vadászat egyszerű kegyetlenség, míg a taktika védelmezői szerint szükséges az állam medvepopulációjának kordában tartásához.

Maine államban évente, átlagosan 3000 medvét lőnek le a vadászok, a legtöbbet ezek közül a csalival megtöltött hordóknál. A többit, lábra csapódó, vagy ketreccsapdák segítségével ölik meg, esetleg kutyás hajtóvadászatokon. A népszavazáson a kérdés ezekre a módszerekre is vonatkozott. A tiltó törvény csak az állattal szemben fair vadászatot engedélyezte volna. Az Egyesült Államok 32 tagállamában lehet medvére vadászni, ám egyedül Maine engedélyezi a csalit, a csapdát, és a kutyás hajtóvadászatot is.

Az észak-keleti államban azonban nagyon érzékeny a kérdés: kb. 30 ezer medve kóborol, 70 ezer négyzetkilométernyi területen.  Sokan tartanak tőle, hogy ha a vadászok nem lőnek eleget az állatok közül, akkor hamarosan súlyos problémákat okoznak majd a természetszerető embereknek és az a veszély is fennáll, hogy a túlnépesedett populációk tagjai között járványok, esetleg éhínség pusztítana. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik