Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Európában az Iszlám Állam ellen

Több tízezren, többségében kurdok vonultak az utcákra Európa számos nagyvárosában szombaton, hogy az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista terrorszervezet ellen tüntessenek.

Csak Németországban mintegy 15 ezer ember tiltakozott szélsőségesek ellen. A német rendőrség tájékoztatása szerint a legnagyobb számban Hamburgban tüntettek, ahol legalább kétezren vettek részt a megmozduláson. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Berlinben, Erfurtban, Frankfurtban, Hannoverben, Braunschweigben és Kölnben is.

Esti jelentések szerint a demonstrációk békésen zajlottak, noha korábban hasonló megmozdulások során többször is összetűzésekre került sor. A német hatóságok attól tartanak, hogy a szíriai-török határ közelében fekvő, többségében kurdok lakta Kobaninál zajló harcok súlyosbodása a Németországban élő kurd aktivisták és szélsőséges iszlamisták közti összecsapásokhoz vezethet.

A statisztikák szerint Németországban mintegy három millió török származású ember él, akiknek a fele rendelkezik német állampolgársággal. Az országban élő kurdok számáról a hatóságok nem rendelkeznek pontos adatokkal. Becslések szerint azonban Németországban 500 ezer és 800 ezer között van a kurdok száma, akiknek java része Törökországból érkezett. Mások Iránból menekültek az 1979-es iráni iszlám forradalom, illetve az 1982-es libanoni háború elől.

Szintén tízezrek vonultak az utcára Törökországban, ahol jelentős kurd kisebbség él. A két legnagyobb tüntetés Isztambulban és Diyarbakirban volt, ahol elsősorban a Kobaniból az IÁ elől elmenekült, illetve a továbbra is ott harcoló társaikkal vállaltak szolidaritást a kurdok.

Kurd szervezetek korábban élesen bírálták a török kormányt, amiért az nem avatkozik be katonailag a határtól mindössze egy kilométerre fekvő szíriai városban az IÁ ellen.

Az Iszlám Állam ellenzői Párizsban, Hágában, Bécsben, illetve svédországi és dániai városokban is utcára vonultak szombaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik