Nagyvilág

Száz dzsihadista halt meg Kobaninál

A szíriai-török határon fekvő Kobanit ostromló Iszlám Állam több mint száz dzsihadistája halt meg a várost védő kurdokkal folytatott harcokban az elmúlt három napban - közölte szombaton a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az amerikai légierő a nap folyamán újabb öt támadást hajtott végre az IÁ ellen Kobaninál, további ötöt pedig Irakban.

A halott iszlamisták közül többen a vallási rendőrség Aleppó és Rakka tartományokból érkező tagjai voltak, akik azért mentek Kobaniba, hogy ott érvényt szerezzenek az Iszlám Állam (IÁ) radikális előírásainak, és végül csatlakoztak a dzsihadistákhoz. Sokan a terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció által a város déli és keleti részén végrehajtott légicsapásokban haltak meg.

Az OSDH megerősítette, hogy több mint húsz teherautón péntek este megérkezett a kurd városba a régen várt erősítés, az észak-iraki kurdok alakulatának első, 150 fős csoportja, de harcokban még nem vettek részt

Közben Észak-Irakban a kurdok offenzívát indítottak Zinbar város felszabadítására, és több irányból nehézfegyverekkel támadják a dzsihadistákat. A kurd erők egy helyi képviselője szombaton közölte, hogy a szélsőséges szunnita szervezet veszteségeket szenvedett, ezeket azonban nem részletezte. A terroristák augusztusban szerezték meg a Moszultól északnyugatra fekvő város körüli terület felett az ellenőrzést, és több mint 200 ezer, túlnyomó részt a jazidi vallási kisebbséghez tartozó embert üldöztek el.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős parancsnoksága (Centcom) arról számolt be, hogy amerikai vadászgépek és bombázók Szíriában és Irakban is öt légicsapást mértek az Iszlám Állam állásaira szombaton.

Szíriában Kobani környékén támadtak a dzsihadistákra, és kilenc hadállásukat, illetve egy épületüket elpusztították.

Irakban az amerikai harci gépek a moszuli gát környékén az IÁ egy járművét lőtték ki, míg a szíriai határ közelében, a nyugati Anbár tartományban a szélsőségesek négy járművét és négy épületét pusztították el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik