Nagyvilág

Orosz bombázók röpködnek Európa fölött

Aggodalmát fejezte ki a NATO a szokatlan, és be nem jelentett repülési gyakorlat miatt.

Szokatlanul fokozott tevékenységet folytat az orosz légierő Európa légterében, kiváltva ezzel a NATO aggodalmát – adta hírül a CNN.

Nehézbombázók és üzemanyagtöltő repülőgépek, több csoportban hajtottak végre katonai manővereket a Balti-, az Északi-, és a Fekete-tenger légterében kedden és szerdán – áll a NATO jelentésében. A szervezet aggodalmát fokozza, hogy a katonai gépek nem osztják meg repülési terveiket a polgári légi irányítókkal, nem válaszolnak a civil repülésbiztonsági szervezetek rádióhívásaira és nem használnak transzpondereket, vagyis olyan berenedezéseket, melyek automatikus jeleket bocsátanak ki repülés közben a gép lajstromozásáról, típusáról.

Fotó: Europress/AFP

„Mindez kockázatot jelent a kereskedelmi légi forgalomra, mert a civil repülésirányítás nem tudja bemérni ezeket a gépeket, és meggyőződni arról, hogy nem veszélyeztetik a polgári repülést” – áll a közleményben.

A NATO szerint a kedd és szerda késő éjjel között eltelt huszonnégy órában tizenkilenc esetben mértek be orosz katonai gépeket Európában. Az Északi-tenger felett Norvég F-16-osok nyolc orosz gépet fogtak el. Hat közülük visszafordult, de két TU-95 Bear H típusú bombázó folytatta útját. Később ugyanezt a két gépet portugál vadászgépek azonosították és fogták el. Brit vadászrepülők ugyancsak észlelték a bombázókat, amint nyugat felé repültek az Atlanti-óceán felett. A NATO szerint a két bombázó az orosz légtér felé tart, de a sajtóközlemény kiadásakor még nem érték el.

A katonai szövetség szerint a szokatlan orosz légi tevékenység egy be nem jelentett légi gyakorlat előjele lehet, de a NATO-légtérben végrehajtott orosz repülőutak mintázata alapján provokáció is meghúzódhat a háttérben.

Néhány héttel ezelőtt NATO-közlés szerint egy orosz felderítő repülőgép hatolt be Észtország légterébe, szeptemberben pedig az Egyesült Államok és Kanada légterének közelében fogtak el orosz katonai repülőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik