Tudomány

A magyar kormány rendszerébe is betörhettek orosz hackerek

Egy amerikai informatikai vállalat jelentése szerint az oroszok számítógépes rendszerek feltörésével kémkedtek – tudósít az MTI.

A FireEye szerint az elmúlt hét évben az orosz kormánynak dolgozó hackerek a grúz, a lengyel és a magyar kormány, valamint a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rendszereibe jutottak be. A célpontok és az orosz hírszerzés érdekei között egyértelmű az összefüggés, a támadásokhoz használt rosszindulatú szoftverek pedig Oroszországban készültek – áll a jelentésben.

Júliusban három amerikai informatikai cég arról tett közzé beszámolót, hogy Oroszország nyugati olaj- és gázvállalatok számítógépeit figyeltette meg. A The New York Times korábban arról számolt be, hogy az oroszok Amerika legkifinomultabb ellenfelei az informatikai térben, ugyanakkor a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg is számos amerikai kormányzati szerver, valamint magánvállalati rendszer feltöréséért felelős.

Közben kedden az amerikai elnöki hivatal egyik tisztségviselője közölte, hogy gyanús tevékenységet észleltek a Fehér Ház számítógépes hálózatán is. Egyelőre nem közölték, hogy ki állhat emögött, de a szakértők kiemelték, hogy a támadást nagyon komolyan veszik és azonnali lépéseket tettek a fenyegetés felszámolásának érdekében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik