Nagyvilág

Kiásták egy nő holttestét, és eladták feleségnek

Egy már majdnem eltűnt, de az elmúlt évtizedben újra népszerűvé vált kínai hagyomány miatt kellett valakinek a test.

Hullákkal kereskedő bandát fülelt le a kínai rendőrség, szinte véletlenül, miközben egy motorlopási ügyben nyomozott. A gyanúsított ugyanis a kihallgatása alatt bevallotta, hogy nyolc társával együtt még márciusban kiásta egy három hónappal korábban elhunyt nő holttestét, és a hullát eladták, hogy „szellemfeleségnek” használják fel – jelentette a kínai sajtó.

A holttestet 18 ezer jüanért ( 720 ezer forint) adták el. A beszámolókban csak Wang néven említett férfi elmondta: a „friss holttestek” az igazán jók, azokat ugyanis jóval nagyobb összegért lehet értékesíteni a fekete piacon, mint a már több éve rohadó testeket. A kínai sajtóban megjelent hírek szerint a rendőröknek sikerült megtalálniuk a vásárlót is, akinél csak pár hétig volt a női holttest, mielőtt 38 ezer jüanért (1,5 millió forint) tovább adta volna.

 
A sír, ahonnan kiásták a feleségnek szánt női holttestet 

A kínai sajtóban megjelent hírekben az nem szerepel, hogy a hatóságoknak sikerült-e megtalálnia a vevőket, akik „szellemfeleségnek” vásárolták meg a holttestet, feltehetően egy egyedülállóként meghalt férfi rokon számára, hogy a két halottat egy több évszázados kínai hagyomány, a “szellemházasság” részeként adták össze, hogy ne legyenek magányosak a másvilágon. Az egyedülállóként eltemetett emberek ugyanis a babona szerint nem találnak békét, visszatérhetnek és balszerencsét hozhatnak élő rokonaikra.

A szellemházasság a Guardian cikke szerint az időszámítás előtti 17. századik vezethető vissza, és mára már nagyon ritkának számít Kínában, de egyes félreeső vidéki területeken máig életben van a szokás. Normális esetben a “feleséget” a nő családjától vásárolják meg, de sokszor előfordul a mostanihoz hasonló eset, amikor egyszerű hullarablók a feketepiacon árulnak “szellem-menyasszonyokat”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik