Nagyvilág

Megint az Iszlám Állam robbanthatott Irakban

Legalább harmincnégyen meghaltak két, síiták elleni pokolgépes merényletben Irakban.

A legtöbb halálos áldozatot követelő terrorcselekményt Bagdadtól mintegy hatvan kilométerre délre, Dzsurf as-Sahr városban követték el. Egy öngyilkos merénylő egy robbanóanyaggal teli Humvee páncélos terepjáróval belehajtott egy katonai ellenőrzőpontba. A robbanásban egy kormánypárti síita csoport legalább huszonhét harcosa életét vesztette, mintegy hatvanan megsebesültek. Az amerikai gyártmányú járművet nagy valószínűséggel a kormányerőktől zsákmányolták – írja az MTI.

A hét végén az iraki hadseregnek sikerült kiűznie az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezetet a város környékéről. Dzsurf as-Sahr stratégiailag fontos helyen fekszik, ugyanis a síita zarándokok a városon keresztül jutnak el  a még délebbre található Kerbela szent városába, Huszein imám sírhelyéhez.

Ugyancsak hétfőn hatalmas robbanás rázta meg Bagdad jobbára síiták lakta Karrada negyedét. Az autóba rejtett pokolgép robbanásában hivatalos források szerint legalább tizenöten meghaltak.

Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a síita célpontok elleni merényleteket, feltételezések szerint azonban az Iszlám Állam áll a terrorcselekmények mögött. A dzsihadista csoport tagjai hitetlennek tartják a síitákat, a szélsőségesek korábban több alkalommal is azt hangoztatták, hogy a síiták elleni háború minden másnál fontosabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik