Gazdaság

Így csap oda az USA a terroristák pénzügyeinek

A légitámadás mellett egyenként levadásszák azokat a szír és török olajkereskedőket, akik üzletelnek az Iszlám Államnak nevezett terroristacsoporttal.

Az USA szerint az Iszlám Állam (IS) a közel-keleti bankrendszeren keresztül mossa tisztára az olajcsempészésből, emberrablásból, védelmi pénz szedéséből származó millióit. David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmus elleni harccal foglalkozó államtitkára pénteken azt mondta, hogy egyenként fogják azonosítani azokat a személyeket, akik érintettek a terroristákkal folytatott üzletelésben.

Az IS bevételei az alábbiakból származnak:
– szír és iraki kurd olajmezők elfoglalása, az olaj feketepiacon történő eladása
– emberrablás, váltságdíj
– „védelmi pénz”: a megszállt területeken pénzt szednek be a lakosságtól
– rablás: bankot és múzeumot is kiraboltak, a műkincseket a feketepiacon adják el

Az IS legnagyobb bevétele a csempészett olajból származik, becslések szerint napi 1 millió dollár. Főként török és szír olajkereskedők üzletelnek velük. David Cohen szerint arra utaló jelek is vannak, hogy a szíriai kormány szintén érintett az illegális kereskedelemben.

Az egyik legfontosabb átrakodó hely a török Ceyhan kikötője. Az árut kisebb konténerektől kezdve nagy teherszállító hajón át csempészik a török, a szíriai és a pakisztáni határon. Egy egész iparág épült az olajcsempészésre az IS felbukkanása óta, bankárokkal, logisztikai vállalkozásokkal, kereskedőkkel.

Cohen államtitkár szerint az USA nagyon közel jár ahhoz, hogy pontosan kiderítsék a csempészetben érintett kereskedők és más együttműködők neveit. Az érintett személyeknek ugyanis általában van egy legális olajkereskedői vagy teherhajózási vállalkozása, amit a terrorszervezettel való üzletelésre is felhasználnak. Ebben az USA számíthat Törökország és az Iraki Kurd Állam segítségére is.

Az államtitkár azt mondta, hogy az USA nemcsak az amerikai pénzügyi bojkottal tudja ezeket a vállalkozásokat ellehetetleníteni, hanem elérik azt is, hogy nagyon nehéz legyen olyan pénzintézetet találniuk a világon, ahol ügyfelek lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik