Külföld

Meghalt a világ legbefolyásosabb csillagjósa

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2014. 10. 25. 07:48

Meghalt Ronald Reagan és felesége asztrológusa, Joan Quigley, aki befolyással volt az Egyesült Államok néhai elnöke napirendjének alakulására és állítólag meggyőzte a politikust arról, hogy enyhítsen a Szovjetunióval kapcsolatos álláspontján.
Korábban a témában:

A nyolcvanhét éves asszony október 21-én hunyt el San Franciscó-i otthonában, halálhírét pénteken közölte a San Francisco Chronicle című lap a testvére hivatkozva.

Nancy Reagan first lady a férje ellen 1981-ben elkövetett merénylet után kezdte igénybe venni a csillagjós szolgáltatásait, mert elejét akarta venni, hogy újra az elnök életére törjenek. Erről maga Nancy Reagan írt 1989-ben My Turn (Én jövök) című memoárjában. A first ladynek Merv Griffin komikus mondta, hogy Joan Quigley megjövendölte, hogy a nap, amelyen rálőttek az elnökre, veszélyes lesz számára. Miután Nancy Reagan megkereste, az asztrológus tanácsokkal szolgált a tervbe vett elnöki utak és sajtóértekezletek dátumairól.

Ronald Reagan tudott a neje és a csillagjós közötti “konzultációkról”, és óvatosságra intette feleségét, mert úgy vélte, hogy mindez furcsának tűnhet, ha nyilvánosságra kerül – derült ki a first lady könyvéből. “Ha jól esik, csináld!” – mondta mindazonáltal az elnök.

Joan Quigley
Fotó:Europress

A Fehér Ház kellemetlenségére a két asszony közötti “konzultációk” ténye 1988-ban – még Reagan hivatali ideje alatt – valóban kiszivárgott, mégpedig az elnök volt kabinetfőnökének, Donald Regannek köszönhetően, aki a first ladyt tette felelőssé egy évvel azelőtti menesztéséért.

A volt kabinetfőnök könyvében azt írta, minden olyan jelentősebb döntést, amelyet a Reagan házaspár az ő Fehér Házban eltöltött ideje alatt meghozott, előzőleg tisztáztak egy San Franciscó-i nővel, “aki horoszkópokat rajzolt”.

A jós kilétét Donald Regan nem fedte fel, mindazonáltal még 1988-ban kiderült, hogy Joan Qigley örökösnő, republikánus aktivista az. Lelepleződését követően az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy ő komoly, tudományos asztrológus. “Nem vagyok bohóc, és nem szeretem ezt a cirkuszi hangulatot” – mondta a körülötte kialakult hírveréssel kapcsolatban.

Azt az elnök és a first lady is tagadta, hogy bármilyen szakmapolitika vagy döntés az asztrológián alapult volna. Joan Quigley azonban mást állított 1990-ben What Does Joan Say? (Mit mond Joan?) címmel megjelent könyvében, amelyben azt írta, hogy Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov szovjet vezető 1985-ös genfi csúcstalálkozója előtt azt mondta a first ladynek, hogy “Ronnie ördögi birodalom-hozzáállásának” lejárt az ideje. Mint fogalmazott, Gorbacsov csillagjegye harmóniában van Reaganével. “Meglátja, egy lesz a víziójuk” – jelentette ki Nancy Reagannek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.