Nagyvilág

Olajozottan működik az Iszlám Állam

Naponta keres egymillió dollárt az illegális olajeladásból.

Az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmus elleni harccal foglalkozó államtitkára közölte: a dzsihadisták által Irakban és Szíriában elfoglalt olajfinomítók olaját a feketepiacon előbb az iraki kurdoknak, utána Törökországban adják el. David Cohen szerint arra utaló jelek is vannak, hogy a szíriai kormány szintén érintett az illegális kereskedelemben, amelyből napi egymillió dolláros bevétele származik az Iszlám Államnak (IÁ).

A szélsőséges szunnita terrorszervezet idén már hozzávetőleg 20 millió dollárra tett szert az elrabolt személyek után fizetett váltságdíjból. Ezzel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek közös álláspontot kellene kialakítania, követnie e kérdésben. Bírálta, hogy több európai ország váltságdíjat fizetett elrabolt újságírókért, túszokért.

Az Iszlám Állam bevételeit lopásból és zsarolásból származó pénzek, de támogatóktól érkező adományok is kiegészítik, az amerikai kormány szerint az IÁ a világ legjobban finanszírozott terrorista csoportja. Eltekintve néhány államilag finanszírozott szélsőséges szervezettől, egyetlen katonai szervezet sem rendelkezik ilyen anyagi bázissal – tette hozzá David Cohen, aki fontosnak nevezte, hogy elzárják a dzsihadistákat a pénztől, a katonai műveletek mellett ezzel is elősegítendő a szervezet felszámolását. Az Iszlám Államnak több ezer fegyverese van Irakban és Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik