Nagyvilág

Már nem keresik a titokzatos tengeralattjárót

A svéd hadsereg felhagy a titokzatos - állítólag orosz - tengeralattjáró utáni, egy hete tartó kutatással a Balti-tengeren.

A hadsereg közleményben tudatta: a kutatásban részt vevő hajók és kétéltű járművek többsége visszatér a kikötőbe, de néhány kisebb közülük még a térségben marad. A stockholmi szigetcsoportnál – amely az egyik legnagyobb ilyen képződmény a Balti-tengeren – több mint kétszáz svéd katona, továbbá aknakutató hajó és helikopter kutatott a tengeren múlt péntek óta. Előzőleg Stockholm “megbízható” információk birtokába jutott arról, hogy idegen tengeralattjáró vagy vízi járművet használó búvárok tevékenykednek a térségben. A svéd hadsereg nem hozott gyanúba egyetlen országot sem, de svéd katonai elemzők azt valószínűsítették, hogy Moszkva érintett a dologban.

Röviddel a bejelentés előtt az orosz védelmi minisztérium Stockholmot arra figyelmeztetette, hogy a keresési terület kiszélesítésével feszültséget gerjeszt a balti térségben. Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő megismételte, semmire se fognak vezetni az “orosz nyom” megtalálására irányuló svéd kísérletek. “A stockholmi szigetvilág környékén észlelt orosz tengeralattjáróval kapcsolatos, szűnni nem akaró svéd találgatásokkal összefüggésben türelmetlenül várjuk a lebilincselő akció végkifejletét” – mondta iróniáját nem leplezve a szóvivő. Konasenkov “tragikomédiának” nevezte a svéd hadsereg akcióját, amely szerinte nem fog olyan “varázslatosan” véget érni, ahogyan indult.

Előzőleg a hidegháború óta nem látott mozgósítást rendeltek el a svédek. Hadihajókat, aknakeresőket, helipoktereket vezényeltek a tengerparthoz, miután a haditengerészet “gyanús külföldi tenger alatti tevékenységet” észlelt. Azt gyanították, hogy egy orosz tengeralattjáró kémkedett a svéd főváros térségében. A lapok arról is írtak, hogy bajba került egy orosz tengeralattjáró, és a svéd hadsereg “elfogott” egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult. Moszkvában ezt határozottan cáfolták. Korábban a finnek vádolták meg Moszkvát, hogy az orosz haditengerészet nemzetközi vizeken megzavarta finn környezetvédelmi kutatóhajók munkáját.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik