Nagyvilág

Íme, az ezredik ember, aki kigyógyult az Ebolából

ebola (ebola, németország, )
ebola (ebola, németország, )

A libériai férfi feleségét és lányát is elveszítette. Ő túlélte a halálos kórt, azt mondja, sosem felejti el szeptember 21-ét.

Decemberben lesz egy éve, hogy robbant a valaha volt legnagyobb Ebola-járvány Nyugat-Afrikában. A Médecins sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül) nevű segélyszervezet azóta jelen van Guineában, Sierra Leonéban, Libériában és a többi járvánnyal sújtott területen. Orvosi központjaikban 3000-en dolgoznak, 4500 beteget kezelnek, közülük 2700-ról bebizonyosodott, hogy megfertőzödtek a betegséggel.

„Azt a szombatot, szeptember 21-ét soha nem felejtem el” – mondja Alexander Kollie. A libériai férfi aznap veszítette el a feleségét, aki belehalt a halálos fertőzésbe.  Pár nappal később a lánya is áldozatul esett a kórnak és kiderült, a család utolsó tagja, a 18 éves fia is megfertőződött.

A következő hetekben egy kerítésen keresztül tudott beszélni a fiúval az orvosok felügyelete mellett. Azt kérte tőle, hogy tartsa be az orvosok tanácsait és ne ódzkodjon beszedni a gyógyszereket. A kísérleti kezelések végül hatásosak voltak James esetében, és amikor a tesztek negatív eredményt hoztak, James kijöhetett a kerítésen kívülre.

Ő az ezredik gyógyult beteg, aki a Médecins sans Frontières segítségével szabadulhatott meg az Ebolától és a karanténtól. Az Ebolát egyelőre csupán kísérleti terápiákkal tudják gyógyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik