Nagyvilág

Kapcsolatba hozták az Iszlám Állammal a parlamenti lövöldözőt

Nemrég tért át az iszlám hitre az a kanadai születésű férfi, aki szerdán az ottawai parlament épületében nyitott tüzet.

Sajtóhírek szerint Michael Zehaf-Bibeau, algériai származású québeci férfi 1982-ben született, nemrég tért át az iszlám hitre. Amerikai kormányzati források szerint a férfi eredeti neve Michael Joseph Hall volt, később változtatta meg Zehaf-Bibeau-ra – írja az MTI.

Nem sokkal az után, hogy a sajtóban és a közösségi portálokon felbukkant a vélt ámokfutó neve, a Twitter közösségi portálon terjedni kezdett egy állítólag őt ábrázoló, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által közzétett fotó, amelyen egy hosszú hajú fiatal férfi látható fegyverrel a kezében. Arcát részben palesztin kendő takarja.

A kanadai rendőrség közölte, nem bocsátkozik találgatásokba a merénylet indítékairól. A sajtó viszont úgy tudja, a hatóságok veszélyes elemként számon tartották a férfit, aki belehalt sebesülésébe. A Globe and Mail című lap szerint a titkosszolgálatok nemrég bevonták az útlevelét.

Michael Zehaf-Bibeau-ról kiderült, hogy rablás és fegyverbirtoklás miatt 2003-ban kétévi szabadságvesztésre ítélték – jelentette a CTV kanadai televízió.

A lövöldözés óta eltelt időben némileg enyhítették a lövöldözés környékén – a parlamentnél és a nemzeti emlékműnél – elrendelt zárlatot, amelyből megfigyelők arra következtettek, hogy a korábban felmerült hírekkel szemben mégsem két vagy három, hanem csak egy elkövető volt.

A rendőrség közölte, egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy ugyanaz a személy lövöldözött az emlékműnél és a parlamentben. Az emlékműnél életét vesztette egy díszőrséget álló katona.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a szerdai támadás összefüggésben van-e a Montreal közelében két napja történt incidenssel, amelynek során egy iszlám hitre áttért férfi autójával elgázolt két katonát. Egyikük meghalt, a támadót lelőtték.

Olvasói sztorik