Nagyvilág

Turistáknak épít repülőteret Észak-Korea

Észak-Korea fővárosában új repülőtér épül, hogy minél több turistát fogadhassanak Phenjanban. A munkásokat hazafias zeneszámok, buzdító jelszavak lelkesítik.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a hadsereg építőalakulatának több ezer katonája ezekben a napokban lázasan dolgozik, hogy befejezzék a főváros tetszetős új légikikötőjét – tájékoztat az MTI.

A reptér építése, amely már a végső szakaszban van, egyike az ország sietős kampánymunkájának. A feladatra külön munkásbrigádokat vetettek be, hogy rekord idő alatt fejezzék be a kiemelt jelentőségű projektet. A védősisakot és barna, olajzöld munkaruhát viselő, nagy létszámú munkáshad hatalmas táblákra írt buzdító jelszavak árnyékában tevékenykedik a nagy feladat végrehajtásán. Az építkezés helyszínének különböző pontjairól, hatalmas hangszórókból hazafias zeneszámok szólnak, hogy tovább serkentsék a munkakedvet. A munkálatok jó része a hagyományos módon, kézzel, vagy egyszerű gépekkel folyik.

A jelenlegi reptér raktárra emlékeztet

Annak ellenére, hogy Phenjan a világtól elszigetelt ország kapuja a légi közlekedésben, a főváros jelenlegi légikikötője egy kis épület, leginkább egy nagyméretű ideiglenes raktárházra emlékeztet. Az épületben csak az utasok bőröndjeit szállító futószalag, egy vámmentes termékeket árusító bolt és egy rögtönzött könyv- és ajándéküzlet van. A légikikötő legjobb esetben is csupán néhány nemzetközi járatot fogad naponta, többségükben Kínából és Oroszországból.

A külföldi valutaforrás megteremtése érdekében az észak-koreai hatóságok nagyszabású kampányt indítottak, hogy a következő években fokozni tudják az ország iránti érdeklődést a külföldi turisták körében. Ennek jegyében épül az impozáns reptér, amely a kormányberuházások listájának élén áll. A repülőtér átadásának időpontját hivatalosan még nem jelentették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik