Nagyvilág

Kínzás miatt börtön a grúz exminiszternek

Két ügyben is elítélték a volt védelmi minisztert Grúziában. Bacso Ahalaja szerint politikai indíttatásúak a vádak ellene.

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a tbiliszi városi bíróság szerdán Bacso Ahalaja volt védelmi minisztert hatalommal való visszaélés és kínzás miatt – közölte a civil.ge grúz hírportál.

Bacso Ahalaja Miheil Szaakasvili korábbi grúz elnök kormányának tagja volt. A volt miniszter ellen két különböző ügyben született ítélet. A hatalommal való visszaélés vádját illetően a bíróság bizonyítottnak találta, hogy 2006-ban a büntetés-végrehajtásért felelős miniszterként olyan kedvezményes bánásmódot biztosított a belügyminisztérium négy korábbi alkalmazottjának, amely gyakorlatilag formasággá tette a négy elítélt börtönbüntetését. Mind a négyen Szandro Girgvliani bankár meggyilkolásáért kerültek börtönbe. Az Ahalaja elleni vád szerint a különleges bánásmódért cserében a vádlottak hallgattak arról, hogy a gyilkosságban másoknak, köztük a volt miniszter bátyjának, Data Ahalajának is szerepe volt.

A másik, kínzás vádjával indult bűnperben a bíróság bizonyítottnak találta, hogy Bacso Ahalaja 2006-ban fogva tartottakat bántalmazott. A volt miniszter nem volt jelen az ítélethirdetésen, és ügyvédje útján úgy nyilatkozott, hogy politikai indíttatásúnak tartja a vádakat.

Nemzetközi bírálatokat váltott ki, hogy a 2012-ben történt kormányváltást követően a Szaakasvili-vezetés több tagja ellen is büntetőperek indultak. Girgvliani meggyilkolása ügyében háromévi börtönbüntetésre ítélték Vano Merabisvili volt grúz kormányfőt, egykori belügyminisztert hivatali hatalommal való visszaélés és a nyomozás akadályozása miatt. A külföldön tartózkodó Szaakasvili ellen fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt emeltek vádat, emiatt zárolták az ő és több családtagja vagyonának egy részét. Szaakasvilivel együtt vád alá helyezték Zurab Adeisvili volt igazságügyi és David Kezerasvili volt védelmi minisztert is. Eljárás folyik a börtönben ülő Gigi Ugulava korábbi tbiliszi polgármester ellen is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik