Nagyvilág

Szijjártó Washingtonban hideget és meleget is kapott

Szijjártó Pétert Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettes fogadta Washingtonban.

 

Mielőtt holnap kitüntetést adna át a General Electric alelnökének, ma Victoria Nulannel tárgyalt a a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: amerikai részről egyebek mellett elismeréssel szóltak Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, NATO-vállalásairól és ukrajnai gázszállításairól is. A miniszter a politikai vitákkal kapcsolatban leszögezte: az Egyesült Államok több konkrét bírálatot fogalmazott meg magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyeket azonban Magyarország végigtárgyalt az Európai Bizottsággal, így azok megfelelnek az európai értékeknek és szabályoknak.

Általános támogatás a harcban

Szijjártó a magyar állampolgárok amerikai beutazásának megtiltásával kapcsolatban elmondta: Magyarország a teljes nyitottság híve. A miniszter kérte, hogy az Egyesült Államok kormánya tárja fel bizonyítékait, ha magyar állampolgárokkal szemben a korrupció vádját fogalmazta meg. Mivel erre az amerikai jogszabályok értelmében nincs lehetőség, a felek abban állapodtak meg, hogy a korrupció elleni harcban általánosságban számíthatnak egymásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik