Nagyvilág

Hangos zene miatt ölt meg egy tinit, életfogytiglant kapott

Fia esküvőjéről tartott haza, mikor összeszólalkozott egy autóban ülő négy fiatal feketével. Állítása szerint azért lőtt, mert fegyvert látott náluk.

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek Amerikában egy középkorú fehér férfit, aki kioltotta egy afroamerikai tinédzser életét, miután szóváltásba keveredett vele és társaival a gépkocsijukból “túl hangosan bömbölő” zene miatt.

Michael Dunn 47 éves floridai férfi 2012 novemberében került összetűzésbe egy szabadidőautó négy fiatal fekete utasával egy jacksonville-i benzinkút parkolójában. Kifogásolta az autójukból áradó zene hangerejét és “gazemberzenének” nevezte a fiatalok által hallgatott rapet. Az egyre éleződő szóváltás azzal végződött, hogy a fia esküvőjéről hazafelé tartó férfi elővett a kesztyűtartóból egy fegyvert és azzal tüzelni kezdett a fiatalok autójára. Összesen tíz lövést adott le az időközben már menekülő SUV-ra, és ezek közül három végzetes sebet ejtett a 17 éves Jordan Davisen.

Dunn azt állította, hogy önvédelemből cselekedett, fenyegetve érezte magát, mert a konfliktus egy pontján lőfegyvert látott felvillanni a fiatalok kezében. Azonban a rendőrök nem találtak fegyvert a fiataloknál, és szemtanúk sem láttak ilyesmit. Az ügyész hidegvérű gyilkosként írta le a lövöldöző informatikust, aki az incidens után nem hívta a rendőrséget, hanem visszament a szállodájába, ott rendelt egy italt és egy pizzát, sétálni vitte a kutyáját, majd lefeküdt aludni. “Nem a kerekekre vagy az ablakokra lőtt, hanem ölni akart, és Jordan Davist vette célba” – érvelt az ügyész az esküdtszék előtt.

Az ügy kimenetelét országszerte feszült figyelem kísérte, mert felvetette a lehetőséget, hogy rasszista indíték is szerepet játszott a gyilkosságban.

A Dunn-ügy hasonlóságokat mutat az ugyancsak floridai George Zimmerman fehér polgárőrével, akit tavaly felmentettek a gyilkosság vádja alól, miután azt állította, hogy önvédelemből lőtt le egy később ugyancsak fegyvertelennek bizonyult fekete tizenévest, a 17 éves Trayvon Martint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik