Nagyvilág

Amerika ebolafertőzéstől retteg

Az amerikaiak 65 százaléka attól tart, hogy az ebola széles körben elterjedhet az Egyesült Államokban. A hatóságok keresik azt a 132 embert, akik egy repülőn utaztak a vírussal fertőzött dallasi ápolónővel.

Egy nappal betegségének megállapítása előtt utazott egy Dallasba tartó géppel a második ebolás dallasi ápolónő. Az az Amber Vinson, aki részt vett a múlt héten a betegségben elhunyt Thomas Eric Duncan ápolásában. Rajta kívül egy kolléganője, Nina Phamm is elkapta a fertőzést.

A második ebolás ápolónőt az atlantai Emory Egyetem kórházába szállítják majd át. Az MTI tudósítása szerint a döntést megelőzően RoseAnn DeMoro az amerikai ápolónők országos szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy hanyagság és óvatlanság jellemezte Duncan ápolását a dallasi kórházban.

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a két ápolónő feltehetően szeptember 28. és 30. között kaphatta el a kórt, amikor Duncant már befektették a kórházba, de még nem állapították meg róla, hogy ebolás. Mindkettőjüknek dolga volt a beteg hányásával és hasmenéses székletével. Frieden kijelentette, hogy a jövőben fertőzöttek nem utazhatnak tömegközlekedési eszközökön. Elmondta, hogy Vinson még azelőtt utazott el Clevelandbe, hogy Phamnél a teszt ebolát állapított meg. A CNN azt írja, Vinsonnak csupán hőemelkedése volt (37,5 Celsius), mielőtt repülőre ült. A volt utastársak esetében alacsony a kockázat foka; a BBC ezzel kapcsolatban szakértőkre hivatkozva emlékeztet arra, hogy amíg valakinél nem jelennek meg a betegség tünetei, addig nem fertőz. Részben a Vinsonról szóló hír megjelenése után szerdán 4-6 százalékkal csökkent az amerikai légitársaságok részvényeinek árfolyama.

Az ebola miatt Barack Obama elhalasztotta a New Jersey és Connecticut államba tervezett látogatását.

Félnek az amerikaiak, de bíznak a kormányban

A The Washington Post és az ABC News legfrissebb közös közvélemény-kutatásának adatai szerint a korábban nyugodt amerikaiaknak immár a 65 százaléka aggódik amiatt, hogy az ebola széles körben elterjedhet az Egyesült Államokban. A megkérdezettek 43 százaléka tart attól, hogy a családjukból valaki megfertőződhet.

A válaszadók 62 százaléka biztos abban, hogy a szövetségi kormány hatékonyan léphet fel a járvánnyal szemben és 63 százalék szerint a helyi kórházuk is képes megbirkózni a problémával. 91 százalék ért egyet az ebola sújtotta országokból érkezett utasok ellenőrzésének megszigorításával. (New Yorkban szombat óta szkennelik a Libériából, Guineából és Sierra Leonéból érkezett utasok lázát és az intézkedést csütörtöktől további négy amerikai repülőtérre kiterjesztik.)

Prágában ellenőriznek és mindenre felkészülnek

Az ebolafertőzés veszélye miatt ellenőrizni fogják a prágai repülőtéren a cseh fővárosba érkező utasokat. Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni.

A Prágába érkező utasokkal egy rövid kérdőívet töltetnek majd ki, amelyen egyebek között fel kell tüntetni, hol jártak az utóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének. Amennyiben az illető olyan afrikai országban járt, ahol felütötte fejét az ebola, kötelező járványügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát a repülőtéren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik