Nagyvilág

Putyin a gázcsap letekerésével fenyeget

Ha Ukrajna megint megcsapolja az Oroszországból Európába irányuló gázszállításokat, akkor csökkenteni fogják a gázszállítást – mondta az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin csütörtökön Belgrádban kijelentette, hogy országa eltökélt amellett, hogy biztosítsa Európa téli gázellátását. Ha azonban Ukrajna kivesz a területén áthaladó gázból, akkor csökkenteni fogják a szállított mennyiséget – mondta, egyben reményét fejezte ki, hogy erre nem kell sort keríteni.

Putyin hangsúlyozta, hogy nem szeretné, hogy energiaválság alakuljon ki. „Teljes felelősséggel állítom, hogy az energia-együttműködés orosz résztvevőinek hibájából nem lesz válság Európában” – jelentette ki. Szavait ennek ellenére a nyugati hírügynökségek fenyegetésként értelmezték – írja az MTI.

Moszkva idén nyáron leállította a gázszállítást Ukrajna részére, miután a Gazprom közölte, hogy az ország többmilliárd eurós tartozást halmozott fel. Ukrajna szerint viszont túlárazták a gázt, ezzel is büntetve Európa-barát politikájukat. Tíz év alatt ez a harmadik ukrán-orosz gázvita.

Putyin kitért arra is belgrádi beszédében, hogy Milánóban, az Ázsia-Európa találkozón reményei szerint megegyezés születhet Ukrajna és Oroszország között. Szót ejtett a Déli Áramlat gázvezetékről is, melyet a szerelemhez hasonlított – szerinte mindkét esetben csak akkor lehet boldogságról beszélni, ha mindkét fél részt vesz benne. „Nem tudunk egyedül kiépíteni egy többmilliárd eurós vezetéket, ha a partnereink még azon gondolkodnak, hogy kell-e egyáltalán” – fejtette ki az orosz államfő, hozzátéve, hogy a gázvezetékre azért lenne szükség, mert Európa számára csökkentené a tranzitkockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik